cover-image

Kernwaarden en Arbeidsmarktinzicht

Kernwaarden van Waddenvacatures

De 5 kernwaarden van Waddenvacatures zorgen ervoor dat Waddenvacatures in 17 jaar tijd ontwikkeld is tot dé one-stop-shop voor vacatures op de Waddeneilanden. Een baken waar werkgevers en werkzoekenden elkaar vinden en met elkaar in contact komen. 17 jaar bestaan betekent 17 jaren groeien en ontwikkelen, blijven verbeteren, meedenken, meeleven en dat alles met passie, toewijding en plezier.

Kernwaarden:

  1. Betrouwbaar
  2. Betrokken
  3. Toegankelijk
  4. Deskundig
  5. Vernieuwend

Onze diensten: recruitment marketing en PZ en HR waddenvacatures.

Arbeidsmarktinzicht 2023 / 2024

De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging. Waddenvacatures volgt deze ontwikkelingen op de voet en beweegt mee met de arbeidsmarkt. 

Ontwikkeling van het aantal vacatures

Op basis van arbeidsmarktdata van 2023 bleef de vraag naar personeel op de arbeidsmarkt groot maar daalde het totale aantal geplaatste vacatures in heel Nederland t.o.v. 2022. Als deze trend zicht voortzet in 2024 kan dit betekenen dat het iets gemakkelijker gaat worden om personeel te werven. In 2023 stonden er ongeveer 200.000 vacatures per maand uit voor medewerkers met een MBO niveau. Dit is ongeveer evenveel als het aantal vacatures voor Havo, VWO, HBO en WO bij elkaar opgeteld! Voor de Mbo’ers is er dus ruime keuze, het kan daarom best de moeite waard zijn om in vacatureteksten kandidaten aan te spreken van Havo of VWO niveau.

Werven van vakantiekrachten

Opvallend aan de cijfers is dat in de maand juni van 2023 de meeste vacatures in Nederland geplaatst werden. Daaruit kunnen we afleiden dat seizoenbedrijven laat starten met de werving voor het seizoen. Het spreekwoord ‘The early bird catches te worm’ kan hier dus zo maar eens van toepassing zijn. Hoewel een groot percentage van de werkzoekenden per direct op zoek zijn zien wij opvallend veel sollicitanten voor vakantiewerk voorbijkomen. De eerste zijn vergroot de kans op succes!

Stijging salaris vermeldingen in vacatureteksten zet door

Ook in 2023 zien we dat het aantal keren dat het salaris wordt vermeld in vacatureteksten verder toeneemt. Er worden nog altijd meer vacatures geplaatst waar geen salaris(indicatie) in staat. Eind 2023 werd het salaris in bijna 47% van de landelijke vacatureteksten benoemd. Waddenvacatures vermeld al langer dat het salaris een belangrijke pullfactor voor veel werkzoekenden en zien wij nog regelmatig dat werkgevers op de Waddeneilanden geen salaris vermelden of verwijzen naar het CAO. Vermeld je nog geen salaris in je vacatureteksten? Dan is het wellicht tijd om dat wél te gaan doen.

Bemiddelaars v.s. directe werkgevers / Tijdelijk v.s. vaste banen

Uit de landelijke cijfers blijkt dat het aantal vacatures bij bemiddelaars in 2023 licht is gestegen met 2%. In de arbeidsmarktdata zien wij echter terug dat bepaalde beroepsgroepen een rechtstreeks dienstverband met jaarcontract op prijs stellen. In 2023 werd bij 75,3%. van de vacatures een vast contract aangeboden, werkevers nemen vaker mensen direct vast in dienst t.o.v. 2022. Wil jij liever rechtstreeks contact met de sollicitanten en medewerkers zodat je ze direct vast in dienst kan nemen? Speel dan in op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en werf via een vacature advertentie op Waddenvacatures.

Waar in Nederland waren de meeste banen beschikbaar?

Het banenaanbod in Friesland, Drenthe en Overijsel gestegen, in Groningen en Noord Holland daalde het aantal vacatures. De fluctuatie is echter onvoldoende om te kunnen stellen dat de krapte op de arbeidsmarkt tot het verleden behoort. Waddenvacatures blijft daarom inzetten op een goede lokale en landelijke vindbaarheid van de geplaatste vacatures. Wij combineren de kracht van werven via een regionale vacaturesite met multi-posting op jobaggregators én campagnes op sociale media. Onze ontwikkeling op gebied van vacature- en recruitment marketing staat nooit stil, ook nu wordt hard gewerkt aan de ‘motor’ van Waddenvacatures.

Meer wervingsmogelijkheden met skills

Skills worden steeds belangrijker in vacatureteksten. Niet verwonderlijk, tijdens krapte op de arbeidsmarkt is het gebruikelijk verder te kijken dan de aanwezigheid van een certificaat/diploma of een aantal jaar werkervaring. Door de focus te leggen op skills kan dit helpen sneller een match te vinden waar misschien niet eerder aan was gedacht en ervoor zorgen dat werknemers langer en gelukkiger in hun baan blijven. Komen de skills die bij de functie horen wel terug in jouw vacature? In combinatie met het gebruik van de juiste pullfactoren, zul je meer en relevantere kandidaten aanspreken door skills te vermelden in vacatureteksten.

Kunnen wij je helpen?

Ben je op zoek naar personeel en wil je meer van ons weten voordat je een opdracht bij Waddenvacatures plaatst? Lees dan verder op onderstaande pagina's of stel jouw vragen via de contactpagina. Ik vertel graag wat Waddenvacatures voor jou kan betekenen.

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.